"Câinii nu m-au muşcat niciodată. Doar oamenii."

duminică, 15 februarie 2009

We feed the World - Noi hrănim lumea


"Creşte sau crapă"

Un film bulversează în aceste zile Austria şi Germania, cunoscând cel mai mare succes de casa din ultimii zece ani. Este vorba de documentarul We feed the World (Noi hrănim lumea), realizat de regizorul Erwin Wagenhofer.
Filmul dezbate noua strategie a Ue in domeniul agricol, rezumata de un taran austriac astfel: "Creste sau crapa" (cresti intensiv cat mai multe recolte in sistem industrial sau dispari).
Produs de Allegro-Film Viena, documentarul prezinta scene de mare intensitate, mai ales in secventele in care vorbesc taranii din Romania, Austria si Brazilia, precum si cativa specialisti ai problemei.
Toti denunta "dementa politicii globale care distruge agricultura naturala". "We fucked up the West and now were coming to Romania, we will fuck up all the agriculture here" (Am distrus agricultura din Vest si acum venim in Romania, s-o distrugem si aici), spune Karl Obrad, fost director la "Pioneer", compania care produce seminte modificate genetic in multe tari ale lumii, inclusiv in Romania.
Filmul trage un semnal de alarma asupra a ceea ce ne asteapta dupa aderarea la Ue, cand lipsa de subventii pentru micile gospodarii taranesti si pentru fermele de pana la 10 hectare (conform Politicii Agrare Comune) va conduce la disparitia acestora, implicit a satelor si civilizatiei rurale.
Filmand in Campia Romana, regizorul retine imagini graitoare de la recoltarea vinetelor din zona Brailei, poate cele mai gustoase vinete din Europa, deoarece se inmultesc din propriile seminte, nu din hibrizi. "Romania are produse gustoase, cum noi de mult nu mai cunoastem", spune un protagonist al filmului.
In alta secventa, un taran austriac marturiseste ca abia reuseste sa-si intretina familia, dupa ce a renuntat sa cultive legume, fortat de doi distribuitori monopolisti care importa totul din Spania, unde, in adevarate oceane de sere (circa 270.000 hectare numai in provincia Almeria), sunt produse rosii cu coaja groasa, dar fara nici un gust - "mingi de ping-pong in cartoane".
Pe acest fundal, un leit motiv atrage atentia publicului: "Romanii ar putea sa-si vanda scump produsele gustoase, in toata Europa" (HotNews.ro)
In contrast cu guvernantii de la Bucuresti, care nu au curajul sa spuna taranilor romani adevarul in fata, filmul lui Erwin Wagenhofer deplange pericolul pierderii ultimei agriculturi naturale din Uniunea Europeana - agricultura de subzistenta a Romaniei.
"Marile concerne o sa distruga ce-a construit natura. Lumea n-o sa mai stie ce inseamna un produs agricol gustos."
Ce face Romania ca sa se apere de navala corporatiilor hraparete, portretizate admirabil in filmul regizorului austriac? Nimic
.
Isi lasa agricultura sa fie infestata cu organisme modificate genetic, incurajeaza marile comasari de terenuri, promoveaza culturile intensive, striveste viata rurala sub impozite si lipsa de viziune. "Absurd in tot acest complex", concluzioneaza filmul, "este faptul ca, in prezent, Romania, care are inca produse de foarte buna calitate, in loc sa le cultive si sa le exporte, face exact contrariul! Cultiva produsele agricole pe care le avem aici, in Vest, in surplus. Unde vor sa le vanda? Cui?"
La astfel de intrebari grave, te-ai astepta ca responsabilii romani sa cada cel putin pe ganduri.
Citat de ziarul "Cotidianul", un reprezentant al Ministerului Agriculturii sustine, fara sa-i tremure vocea, ca Romania n-are de ales, "trebuie sa respecte regulile Ue", aplicand "tehnologiile moderne". "Tendinta este sa trecem la productia industrializata", declara secretarul de stat Mugur Craciun, ignorand cu desavarsire tocmai avertismentele asupra pericolului industrializarii in agricultura.
De fapt, d-l Craciun pare o veritabila portavoce a intereselor companiilor multinationale in Romania, contrazicandu-si seful, adica pe ministrul Gheorghe Flutur, care a conceput programul "Fermierul", tocmai pentru sustinerea micilor agricultori, nu a "industriasilor", care si asa sunt programati de la Bruxelles sa inhate toate fondurile europene.
Domnia sa, in loc sa pledeze pentru agricultura ecologica, pentru mentinerea traditiilor agricole naturale si sanatoase, a caror pierdere europenii au inceput deja s-o deplanga cu lacrimi amare, este suparat ca aproximativ 80% din suprafata arabila a Romaniei se cultiva inca "in mod traditional". Acolo unde strainii vad o sansa si un noroc istoric, d-l Craciun vede o nenorocire.
Pe cine pariati: pe Mugur Craciun sau pe Erwin Wagenhofer?Ion Longin Popescu
Formula As Nr.721 - 12.06.2006

Niciun comentariu: