"Câinii nu m-au muşcat niciodată. Doar oamenii."

duminică, 15 februarie 2009

Pâine cu chimicale

Mâncăm pâine cu chimicale
Pentru a scadea pretul, producatorii folosesc o multime de E-uri

Continutul bogat in substante chimice folosite pentru a umfla produsul, a-l face mai pufos si mai gustos, poate face din paine unul dintre cele mai nocive alimente. Specialistii in chimie alimentara, dar si cei ai patronatului morarilor si brutarilor confirma faptul ca painea pe care o consuma romanii le pune sanatatea in pericol.
O alta problema este neambalarea painii. De teama ca scumpirea va scadea vanzarile, foarte putine fabrici isi permit sa livreze produsul invelit intr-o folie, lucru ce favorizeaza transmiterea bolilor prin comercializarea direct din lazi sau din mana in mana. Cu toate acestea, pretul mic al painii neambalate este cel mai convingator argument pentru consumatori.

Atentie la ficat!

O lista lunga de E-uri (produse chimice de sinteza) care se folosesc pe scara tot mai larga, la care se adauga conditiile precare de igiena in care se comercializeaza piinea si calitatea graului, ar trebui sa-i determine pe consumatori sa se gandeasca de doua ori inainte de a cumpara produsul. Directorul general al Institutului de Chimie Alimentara, Gheorghe Mencinicopschi, declara ca, spre exemplu, glutamatul monosodic, frecvent folosit in compozitia painii, afecteaza sistemul nervos, iar daca graul are o incarcatura mare de micotoxine (din cauza umiditatii), de la paine va puteti alege cu boli grave ale ficatului.

Ambalajul creste pretul

Desi exista legislatie care prevede obligativitatea etichetarii painii, astfel incat sa se stie exact ce contine si ce termen de garantie are (putini consumatori stiu ca termenul de garantie, pentru paine, este de 24 de ore si cu cat termenul de valabilitate este mai mare cu atat continutul in chimicale este mai mare), in prezent doar cei care ambaleaza painea ii aplica si eticheta. Numarul acestora este insa ingrijorator de mic. Doar 5a din productia de paine este ambalata, iar romanii prefera sa cumpere painea neambalata, care este mai ieftina. Surse din cadrul unei fabrici de paine ne-au declarat ca o masina care sa ambaleze circa 2.000 de paini costa in jur de 20.000 de euro, iar amortizarea este rapida. "Ambalarea scumpeste painea cu circa 1.300 de lei/bucata. Din experienta noastra se vinde mai bine produsul neambalat", spune sursa citata.
"Este o problema mare cu micotoxinele"

Presedintele patronatului morarilor si brutarilor ROMPAN, Aurel Popescu , declara ca este necesar un control mai strict la paine, iar aceasta trebuie sa fie obligatoriu timbrata. "Este o problema mare cu micotoxinele, iar pe plan european se discuta foarte aprig aceasta problema. Pericolul cel mai mare este la graul care provine din zone cu umiditate mare", declara Popescu. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) sustine ca pana acum a primit doar 15 reclamatii cu privire la calitatea produselor de panificatie. Asta si pentru ca, daca in cazul infectarii cu Bacillum Mezentericus, produsul prezinta anumite caracteristici, iar consumatorul isi poate da seama, in cazul micotoxinelor insa, aspectul si gustul painii nu sufera modificari.
Amenzi pe hartie

Pentru neetichetarea produselor, legea prevede amenzi cuprinse intre doua milioane si 20 de milioane de lei, iar pentru comercializarea de produse care nu corespund calitativ amenzile sunt intre 10 milioane de lei si 100 de milioane de lei. Cu toate acestea, painea se poate cumpara de la orice colt de strada fara respectarea unor conditii minime de igiena.

Nostalgie dupa painea cu zer

Si pana in 1989 producatorii romani de paine foloseau amelioratori numai ca acestia erau naturali. Un exemplu il reprezinta zerul care mentinea painea proaspata. Dar, cu timpul, nici painea nu a scapat de ultimele descoperiri in materie de produse sintetice care cresc productiile si aduc bani frumosi in buzunarele agentilor economici. Numai ca, in Occident, cumparatorul are posibilitatea sa aleaga pentru ca painea este etichetata si se cunosc exact compozitia, termenul de garantie si producatorul.
Utilitar

> Nu tineti painea in pungi din material plastic
> Folositi pentru pastrare saculete sau prosoape din panza
> Daca la ruperea painii apar fire mucilaginoase sau miezul are in centru o zona mai inchisa la culoare, umeda si sfaramicioasa, cu miros dezagreabil, inseamna ca este contaminata cu Mezentericus.
E- urile din paine

Conservanti
E 281; E 282, E 283,
Amelioratori de gust
E 628; E 629; E 631; E 632; E 634; E235; E 621; E 622

Statistica

10 kg de paine de persoana anual
Pentru majoritatea romanilor, painea si produsele de franzelarie reprezinta un aliment de baza.
Consumul mediu depaseste 10 kilograme/persoana, arata statisticile oficiale, insemnand anual aproximativ 120 kilograme de paine. Pensionarii si salariatii sunt cei mai fideli consumatori, spre deosebire de agricultori care consuma sub medie, preferand malaiul, dupa cum arata statisticile.

Ziarul : Evenimentul Zilei, 23 Iunie 2005

Niciun comentariu: