"Câinii nu m-au muşcat niciodată. Doar oamenii."

luni, 16 februarie 2009

Alimente modificate genetic

"Gata, s-a votat: Deputatii au dat liber in Romania alimentelor modificate genetic!
Deputatii au aprobat, marti, cu 182 voturi "pentru", doua "impotriva" si 12 abtineri, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei 43/2007 privind introducerea deliberata in mediu si introducerea pe piata a organismelor modificate genetic, transmite Agerpres.
Actul normativ vizeaza realizarea unui sistem functional privind introducerea pe piata a organismelor modificate genetic prin clarificarea responsabilitatilor ce revin tuturor factorilor implicati in domeniul acestor organisme, ca si a existentei unei evidente stricte a organismelor care sunt introduse pe piata.
Proiectul de act normativ mentioneaza instituirea Comisiei pentru securitate biologica, care se compune din 12 membri titulari si patru membri supleanti, care au dobandit titluri academice si/sau universitare si sunt personalitati stiintifice consacrate.
Astfel, membrii acestei comisii vor proveni din urmatoarele institutii: trei membri titulari si un membru supleant de la Academia Romana si/sau din institutiile aflate in coordonarea acesteia, trei membri titulari si un membru supleant de la Academia de Stiinte Agricole si Silvice si/sau din institutiile aflate in subordinea acesteia, trei membri titulari si un membru supleant de la Academia de Stiinte Medicale, trei membri titulari si unul supleant din cadrul universitatilor si institutelor de cercetare cu profil biologic, agricol sau medical. Componenta Comisiei pentru securitate biologica se stabileste pe baza propunerilor transmise de conducatorii institutiilor mentionate si se aproba prin ordin al autoritatii publice centrale pentru protectia mediului, in termen de 180 de zile de la intrarea in vigoare a acestei ordonante de urgenta.
Aceasta Comisie urmeaza sa colaboreze cu organisme similare din alte state membre, cu experti nationali si internationali in exercitarea atributiilor conform actului normativ amintit. Luni, in plen, reprezentantii tuturor partidelor parlamentare au recunoscut utilitatea Ordonantei.
Deputatul democrat-liberal Mircia Giurgiu a subliniat ca inca din mandatul trecut s-a incercat gasirea unei solutii pentru organismele modificate genetic, iar udemeristul Attila Korodi a recunoscut utilitatea actului normativ, dar a subliniat ca "Romaniei ii lipseste ceva in domeniul organismelor modificate genetic".
El a evidentiat contradictia dintre agricultura biologica si cea intensiva, care permite si utilizarea organismelor modificate genetic in unele cazuri.
La randul sau, social-democratul Victor Surdu a subliniat ca legea "este binevenita", in conditiile in care "e loc in aceasta tara sa facem si agricultura ecologica, si intensiva, si de subzistenta".
In opinia presedintelui Comisiei pentru agricultura, deputatul Valeriu Tabara, viitorul este al "marilor cuceriri ale stiintei".
Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestei legi, care a fost aprobata in 2007 de Senat."

Roşiile turceşti



Pentru ca suntem lenesi si delasatori, ne lasam otraviti cu gunoaie turcesti numite impropriu ” legume si fructe”

Duminica, la Romania Te Iubesc am avut ocazia sa vedem cum sunt crescute gunoaiele pe care turcii le numesc " legume" sau "fructe" si care ne-au invadat viata si ne distrug sanatatea.

Trebuie spus ce nu s-a putut spune in reportaj si anume faptul ca, intrebat daca mananca legumele crescute la neon si stimulate cu hormoni, un cultivator turc a dat raspunsul firesc " nu am innebunit sa dau asa ceva de mancare copiilor mei".

Asadar chiar suntem lada de gunoi si tarcul de experimente al tuturor smecherilor, si asta trebuie spus ca nu se putea intampla, decat si pe fondul faptului ca ne-am lenevit atat de mult incat ne este sila sa mai muncim pamantul macar atata cat sa ne hranim sanatos copii si preferam sa-i otravim cu gunoaiele din import!

Turcii ne-au cucerit din nou! Desi avem un pamant bun si roditor, traditii si experienta in agricultura pe piata nu mai gasim decat marfa de import. 70% dintre legumele vandute in Romania provin de la turci.

La acest lucru au pus umarul si politicile idioate ale statului roman din ultimii 20 de ani, si trebuie spus si acest lucru.Asta este rezultatul dezvoltarii excesive a hypermarketurilor, care si-au adus cu ei furnizorii proprii, cu legume si fructe crescute la neon si tratate cu te miri ce porcarii, ca sa arate ca umflate cu pompa.

Bineinteles ca astfel de marfuri se obtin la costuri de nimic (ca si valoarea lor) si permit marje uriase de profit pentru hypermarketuri.Toti acesti retaileri si importatori alcatuiesc o mafie bine inchegata, care pe unde ajung distrug totul.
Si aici si statul este complice, pentru ca nu le impune anumite standarde fundamentate cel putin medical -nutritional, si nu sprijina prin nimic agentii economici locali, dimpotriva, da legi care le pun bete in roate, pe tot felul de aiureli.

La noi, pamantul ramane nelucrat pentru ca taranii nu primesc un pret corect pe munca lor. iar din piete sunt alungati pentru a nu concura hypermarketurile., de parca ar vinde cannabis.

Cred ca disparitia acestei mafii comerciale din Romania ar inviora foarte semnificativ economia nationala, creand mijloce de trai pentru sute de mii de familii din Romania, revigorand comertul si agricultura, pe care efectiv le-au sugrumat in ultimii ani.

4 May, 2009
http://www.urbaniulian.ro/2009/05/04/pentru-ca-suntem-lenesi-si-delasatori-ne-lasam-otraviti-cu-gunoaie-turcesti-numite-impropriu-legume-si-fructe/

Găini crescute în baterii - Ouă ieftine cu hormoni



Avertisment : Ouă ieftine, dar cu hormoni






Peste 90% dintre ouăle comercializate în România conţin hormoni de stres şi alte substanţe nocive pentru sănătate.


Înainte de a merge la cumpă­rături pentru Paşti, învăţaţi să deosebiţi ouăle de slabă calitate de cele sănătoase.


În România, aproape toate ouăle comercia­lizate provin de la găini crescute în baterii, pe o suprafaţă mai mică decât o coală de hârtie şi hrănite cu furaje chimizate.


Potrivit prof. doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, aceste ouă conţin hormoni de stres şi alte substanţe nocive pentru sănătate. Tocmai din acest motiv, Uniunea Europeană a propus ca din 2012 ele să fie retrase de pe piaţă.

DESCIFRAŢI CODUL!Avem şi opţiuni mai sănătoase, iar pentru a deosebi ouăle de slabă calitate de cele sănătoase nu trebuie decât să interpretaţi cifrele inscripţionate pe ele.

Astfel, pe lângă termenul de garanţie, oul este inscripţionat şi cu un cod de cifre (uneori mai puţin lizibil), pe care nu ar trebui să îl trecem cu vederea, pentru că el oferă informaţii foarte importante cu privire la calitatea produsului.

Există patru categorii de ouă care, potrivit reglementărilor UE, pot fi comercializate.

Această clasificate se face în funcţie de modalitatea de creştere a păsărilor de la care provin ouăle, iar marcarea respectă standardele europene.

Astfel, prima cifră a codului precizează calitatea oului, iar următoarele cifre reprezintă codul de producător. Concret: ouăle marcate cu cifra 3 provin de la găini crescute în baterii şi reprezintă, din păcate, peste 90% dintre ouăle comercializate în România.
Ouăle care provin de la găini crescute pe sol sunt marcate cu cifra 1, cele de la păsările dezvoltate în aer liber cu cifra 2, iar cele ecologice - cu 0.
Acestea din urmă sunt cele mai sănătoase, subliniază profesorul Gheorghe Mencinicopschi.
Dar şi preţul ouălor ecologice este mai mare.

În supermarketurile din ţara noastră se găsesc de obicei doar ouă de baterie şi ecologice. În ţara noastră, producţia de ouă de la găini crescute pe sol este foarte scăzută.

PROTECŢIA ANIMALELOR Mai multe lanţuri de supermarketuri din Eu­ro­pa au renunţat deja la ouăle provenite de la găini crescute în baterii în favoarea celor de la găini crescute pe sol.

Această schimbare vine şi ca ur­mare a presiunilor exercitate de organi­zaţiile pentru protecţia animalelor, care mili­tează de mai mulţi ani pentru modificarea con­diţiilor de creştere a găinilor.

Aceste organizaţii susţin că tratamentul la care sunt supuse găinile este de două ori condamnabil: agresează păsările şi re­prezintă un atentat la sănătatea consumatorilor.

Sursa: Jurnalul National
Pentru mai multe informatii detaliate despre ecologie si protectia mediului, evenimente ecologice, stiri de mediu, gaini crescute in baterii, hormoni de stres, oua cu hormoni, protectia animalelor, sanatate sau voluntariat oriunde in tara aboneaza-te gratuit la newsletterul saptamanal EcoMagazin


Atenţie la tomatele turceşti


Gustul "amar" al roşiilor de import

În timp ce legumele şi fructele din import nu au niciun gust şi unele sunt chiar periculoase pentru sănătatea consumatorilor, produsele româneşti, gustoase şi sănătoase, nu îşi găsesc loc pe rafturile comercianţilor din pieţe, ABC-uri şi supermarketuri.
Legumele şi fructele autohtone, superioare calitativ. Gustul legumelor şi fructelor este dat de proporţia de săruri minerale pe care o conţin acestea.
Diferenţa dintre legumele şi fructele de import şi cele autohtone se regăseşte în concentraţia de săruri minerale şi glucide. Glucidele sunt predominante la legumele şi fructele de import, cultivate intensiv, prin utilizarea luminii artificiale, cu îngrăşăminte chimice în exces.
De aici şi insuficienţa sărurilor minerale, sesizabilă în special la tomate. În timp ce producătorii români obţin maximum 250-300 de tone de roşii la hectar, în Turcia şi Spania se ajunge la 500-600 de tone la hectar. Dar această productivitate este obţinută în dauna calităţii.
De aceea, consumatorii de roşii din import, ar trebui să se gândească bine înainte de a le cumpăra, fiindcă acestea sunt stimulate în exces cu substanţe chimice, pentru a se coace forţat, substanţe care pot afecta sănătatea consumatorilor. Cea mai mare parte a importurilor de fructe şi legume ce se consumă în România provine din Turcia, Olanda şi Israel.
Anul trecut, România a importat 158.000 de tone de legume proaspete. În schimb, exporturile de legume şi fructe româneşti sunt nesemnificative.
Atenţie la tomatele turceşti!
Recent, Rusia a interzis importurile de roşii din Turcia, fiindcă s-a constatat că acestea conţineau nitriţi şi nitraţi în exces, substanţe care pun în pericol sănătatea consumatorilor.
Cu toate acestea, autorităţile române nu au schiţat nici un gest că ar fi îngrijorate în privinţa calităţii legumelor şi fructelor de import. În tot acest timp, producătorii locali îşi desfac tot mai greu marfa pe piaţa internă. La ora actuală, cam tot ceea ce se găseşte pe piaţă e de import.
De ce nu au gust roşiile de import?
Cele din Turcia sau alte ţări cu o climă mai caldă sunt crescute, în mare proporţie, pe nisip, nu pe pământ, folosindu-se mari cantităţi de îngrăşăminte chimice.
În Spania, de unde se mai aduc roşii, se foloseşte foarte multă tehnologie.
Aici, roşiile cresc pe vată minerală, nu în pământ, şi primesc doar apă şi îngrăşăminte. Serele din Spania nu au pământ pe jos, ca la noi, ci nisip şi îngrăşămite.
Diferenţa se simte la gust. În plus, roşiile care vin de departe nu se culeg coapte, ci se coc pe drum.
La roşiile aduse din Spania durează două-trei săptămâni de la culegere şi până apar în magazine sau pieţe. Astfel, roşiile se culeg verzi şi se coc nu la soare, ci în camioane, vagoane sau în depozitele importatorilor.
Oradea, invadată de legume importateŞi în hypermarketurile din Bihor se comercializează roşii din Turcia, Siria, Iordania, Maroc, Egipt sau Spania, în condiţiile în care producătorii locali se plâng că nu pot intra pe acest segment.
"În judeţul Bihor se comercializează legume şi fructe importate din Turcia. Pentru a afla dacă aceste legume şi fructe din import conţin substanţe toxice, vom demara controale pentru a preleva probe necesare efectuării analizelor. Controalele vor dura până în data de 15 ianuarie 2009", ne informează ing. Felicia Pantea, director executiv adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor.
La rândul său, dr. Zoia Bitea, director adjunct executiv Medicină Preventivă în cadrul ASP Bihor, a explicat care sunt riscurile consumului de alimente contaminate cu nitriţi şi nitraţi:
"Efectele consumului de alimente contaminate cu nitriţi şi nitraţi asupra consumatorului se produc dacă acestea sunt consumate pe termen lung. Consumul lor poate conduce la diferite afecţiuni minore sau chiar la tumori cancerigene. Dintre alimente, pericolul de îmbolnăvire cel mai mare îl prezintă mezelurile, care au în compoziţie nitriţi şi nitraţi în concentraţie mare".
12.01.2009