"Câinii nu m-au muşcat niciodată. Doar oamenii."

luni, 16 februarie 2009

Atenţie la tomatele turceşti


Gustul "amar" al roşiilor de import

În timp ce legumele şi fructele din import nu au niciun gust şi unele sunt chiar periculoase pentru sănătatea consumatorilor, produsele româneşti, gustoase şi sănătoase, nu îşi găsesc loc pe rafturile comercianţilor din pieţe, ABC-uri şi supermarketuri.
Legumele şi fructele autohtone, superioare calitativ. Gustul legumelor şi fructelor este dat de proporţia de săruri minerale pe care o conţin acestea.
Diferenţa dintre legumele şi fructele de import şi cele autohtone se regăseşte în concentraţia de săruri minerale şi glucide. Glucidele sunt predominante la legumele şi fructele de import, cultivate intensiv, prin utilizarea luminii artificiale, cu îngrăşăminte chimice în exces.
De aici şi insuficienţa sărurilor minerale, sesizabilă în special la tomate. În timp ce producătorii români obţin maximum 250-300 de tone de roşii la hectar, în Turcia şi Spania se ajunge la 500-600 de tone la hectar. Dar această productivitate este obţinută în dauna calităţii.
De aceea, consumatorii de roşii din import, ar trebui să se gândească bine înainte de a le cumpăra, fiindcă acestea sunt stimulate în exces cu substanţe chimice, pentru a se coace forţat, substanţe care pot afecta sănătatea consumatorilor. Cea mai mare parte a importurilor de fructe şi legume ce se consumă în România provine din Turcia, Olanda şi Israel.
Anul trecut, România a importat 158.000 de tone de legume proaspete. În schimb, exporturile de legume şi fructe româneşti sunt nesemnificative.
Atenţie la tomatele turceşti!
Recent, Rusia a interzis importurile de roşii din Turcia, fiindcă s-a constatat că acestea conţineau nitriţi şi nitraţi în exces, substanţe care pun în pericol sănătatea consumatorilor.
Cu toate acestea, autorităţile române nu au schiţat nici un gest că ar fi îngrijorate în privinţa calităţii legumelor şi fructelor de import. În tot acest timp, producătorii locali îşi desfac tot mai greu marfa pe piaţa internă. La ora actuală, cam tot ceea ce se găseşte pe piaţă e de import.
De ce nu au gust roşiile de import?
Cele din Turcia sau alte ţări cu o climă mai caldă sunt crescute, în mare proporţie, pe nisip, nu pe pământ, folosindu-se mari cantităţi de îngrăşăminte chimice.
În Spania, de unde se mai aduc roşii, se foloseşte foarte multă tehnologie.
Aici, roşiile cresc pe vată minerală, nu în pământ, şi primesc doar apă şi îngrăşăminte. Serele din Spania nu au pământ pe jos, ca la noi, ci nisip şi îngrăşămite.
Diferenţa se simte la gust. În plus, roşiile care vin de departe nu se culeg coapte, ci se coc pe drum.
La roşiile aduse din Spania durează două-trei săptămâni de la culegere şi până apar în magazine sau pieţe. Astfel, roşiile se culeg verzi şi se coc nu la soare, ci în camioane, vagoane sau în depozitele importatorilor.
Oradea, invadată de legume importateŞi în hypermarketurile din Bihor se comercializează roşii din Turcia, Siria, Iordania, Maroc, Egipt sau Spania, în condiţiile în care producătorii locali se plâng că nu pot intra pe acest segment.
"În judeţul Bihor se comercializează legume şi fructe importate din Turcia. Pentru a afla dacă aceste legume şi fructe din import conţin substanţe toxice, vom demara controale pentru a preleva probe necesare efectuării analizelor. Controalele vor dura până în data de 15 ianuarie 2009", ne informează ing. Felicia Pantea, director executiv adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor.
La rândul său, dr. Zoia Bitea, director adjunct executiv Medicină Preventivă în cadrul ASP Bihor, a explicat care sunt riscurile consumului de alimente contaminate cu nitriţi şi nitraţi:
"Efectele consumului de alimente contaminate cu nitriţi şi nitraţi asupra consumatorului se produc dacă acestea sunt consumate pe termen lung. Consumul lor poate conduce la diferite afecţiuni minore sau chiar la tumori cancerigene. Dintre alimente, pericolul de îmbolnăvire cel mai mare îl prezintă mezelurile, care au în compoziţie nitriţi şi nitraţi în concentraţie mare".
12.01.2009

Niciun comentariu: