"Câinii nu m-au muşcat niciodată. Doar oamenii."

luni, 16 februarie 2009

Găini crescute în baterii - Ouă ieftine cu hormoni



Avertisment : Ouă ieftine, dar cu hormoni






Peste 90% dintre ouăle comercializate în România conţin hormoni de stres şi alte substanţe nocive pentru sănătate.


Înainte de a merge la cumpă­rături pentru Paşti, învăţaţi să deosebiţi ouăle de slabă calitate de cele sănătoase.


În România, aproape toate ouăle comercia­lizate provin de la găini crescute în baterii, pe o suprafaţă mai mică decât o coală de hârtie şi hrănite cu furaje chimizate.


Potrivit prof. doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, aceste ouă conţin hormoni de stres şi alte substanţe nocive pentru sănătate. Tocmai din acest motiv, Uniunea Europeană a propus ca din 2012 ele să fie retrase de pe piaţă.

DESCIFRAŢI CODUL!Avem şi opţiuni mai sănătoase, iar pentru a deosebi ouăle de slabă calitate de cele sănătoase nu trebuie decât să interpretaţi cifrele inscripţionate pe ele.

Astfel, pe lângă termenul de garanţie, oul este inscripţionat şi cu un cod de cifre (uneori mai puţin lizibil), pe care nu ar trebui să îl trecem cu vederea, pentru că el oferă informaţii foarte importante cu privire la calitatea produsului.

Există patru categorii de ouă care, potrivit reglementărilor UE, pot fi comercializate.

Această clasificate se face în funcţie de modalitatea de creştere a păsărilor de la care provin ouăle, iar marcarea respectă standardele europene.

Astfel, prima cifră a codului precizează calitatea oului, iar următoarele cifre reprezintă codul de producător. Concret: ouăle marcate cu cifra 3 provin de la găini crescute în baterii şi reprezintă, din păcate, peste 90% dintre ouăle comercializate în România.
Ouăle care provin de la găini crescute pe sol sunt marcate cu cifra 1, cele de la păsările dezvoltate în aer liber cu cifra 2, iar cele ecologice - cu 0.
Acestea din urmă sunt cele mai sănătoase, subliniază profesorul Gheorghe Mencinicopschi.
Dar şi preţul ouălor ecologice este mai mare.

În supermarketurile din ţara noastră se găsesc de obicei doar ouă de baterie şi ecologice. În ţara noastră, producţia de ouă de la găini crescute pe sol este foarte scăzută.

PROTECŢIA ANIMALELOR Mai multe lanţuri de supermarketuri din Eu­ro­pa au renunţat deja la ouăle provenite de la găini crescute în baterii în favoarea celor de la găini crescute pe sol.

Această schimbare vine şi ca ur­mare a presiunilor exercitate de organi­zaţiile pentru protecţia animalelor, care mili­tează de mai mulţi ani pentru modificarea con­diţiilor de creştere a găinilor.

Aceste organizaţii susţin că tratamentul la care sunt supuse găinile este de două ori condamnabil: agresează păsările şi re­prezintă un atentat la sănătatea consumatorilor.

Sursa: Jurnalul National
Pentru mai multe informatii detaliate despre ecologie si protectia mediului, evenimente ecologice, stiri de mediu, gaini crescute in baterii, hormoni de stres, oua cu hormoni, protectia animalelor, sanatate sau voluntariat oriunde in tara aboneaza-te gratuit la newsletterul saptamanal EcoMagazin


Niciun comentariu: