"Câinii nu m-au muşcat niciodată. Doar oamenii."

vineri, 12 februarie 2010

Porumbul modificat genetic

Fermierii români care au cultivat porumb modificat genetic, în perioada 2007-2009, au obţinut o recoltă totală de circa 44.000 tone, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului. În România, s-a cultivat porumb modificat genetic pe o suprafaţă totală de 10.572 hectare.






O recentă investigaţie ştiinţifică, întreprinsă în laboratoarele de biologie ale universităţilor Rouen şi Caen, în colaborare cu CRIIGEN din Franţa, a pus în evidenţă efecte negative, urmare a consumului de porumb modificat genetic (OMG). Între cele trei tipuri de porumb modificat genetic studiate se află şi porumbul MON810, cultivat în România.




Cercetătorii francezi au publicat în International Journal of Biological Sciences rezultate care arată efectele consumului de porumb modificat genetic asupra organelor vitale pentru detoxifierea organismului - rinichii şi ficatul, precum şi asupra inimii, glandelor suprarenale, splinei.




Porumbul MON810 este un organism modificat genetic (OMG), produs şi brevetat de către corporaţia agro-chimică Monsanto, comercializat în România sub marca YieldGuard. Cultivarea acestui OMG este interzisă în Franţa, Germania, Austria, Ungaria, Luxemburg şi Grecia. Alte 15 state din UE, deşi nu l-au interzis, au decis să nu-l cultive.În România, primele evaluări cu privire la impactul organismelor modificate genetic (OMG) asupra sănătăţii oamenilor ar putea începe abia anul acesta, după data de 1 martie, informează Agerpres.




Presa românească a publicat zilele trecute anunţul unei organizaţii interesate de evaluarea riscurilor organismelor modificate genetic (OMG) asupra sănătăţii oamenilor. "Căutam femei însărcinate şi femei care alăptează pentru a fi supuse în mod voluntar testelor de toxicitate a porumbului modificat genetic MON810 pentru organele interne rinichi şi ficat. Doritoarele se pot înscrie la , până luni 1 martie 2010", se arată în anunţul menţionat.




Primele OMG au fost introduse în mediu în anii '90, pentru a fi folosite în agricultură la obţinerea de recolte mai mari. Până în prezent, OMG-urile nu au oferit fermierilor rezultatele promise. În schimb, există studii care ridică semne de întrebare cu privire la siguranţa oamenilor şi mediului, dovedit fiind că afectează solul, specii de insecte nevizate, viaţa acvatică şi conduc la creşterea rezistenţei dăunătorilor la pesticide.




La reuniunea din data de 2 martie 2009, miniştrii Mediului din Uniunea Europeană au decis că statelor membre li se recunoaşte dreptul de a decide singure dacă doresc să cultive porumb modificat genetic MON810.Câteva luni mai târziu, în iunie, Autoritatea europeană pentru securitate alimentară /EFSA/ a stabilit că porumbul modificat genetic MON810, interzis în şase state ale Uniunii Europene, nu prezintă riscuri pentru sănătate sau mediu.




Avizul EFSA a permis Comisiei Europene să propună statelor membre înnoirea autorizaţiei acordate în 1998 pentru importarea şi cultivarea varietăţii MON 810, produsă de firma americană Monsanto.

INIŢIUM

Vom deveni cobaii de laborator ai Europei, avertizează la unison chimişti şi medici români. Suntem singura ţară care testează pe oameni un produs chimic care ar ajuta la creşterea artificială şi în timp record a recoltelor. Dar, este atât de toxic încât ne afectează grav sănătatea. Până la moarte.
Iniţium - un cuvânt care a aruncat în aer lumea medicală din România şi forumurile de specialiate.
Este o substanţă chimică folosită pentru culturi de cartofi, roşii, ceapă, castraveţi şi viţă de vie.
Testarea a fost refuzată chiar şi de state din America Latina.
România este singura ţară din lume care a decis să-l folosească.
"Pot grăbi evoluţia unor boli, în special unor boli cronice care macină sănătatea omului", a declarat Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de cercetări alimentare .

Una spun medicii şi farmaciştii, alta au decis miniştrii.
"România, ca şi oricare alt stat membru, are posibilitatea să omologheze un produs de protecţie a plantelor, a cărui substanţa activă se află în evaluare", susţine Mariana Leaotă, reprezentant al Ministerului Agriculturii.
Specialiştii din minister se cred pionierii agriculturii moderne.
Pe oameni nimeni nu i-a întrebat.
Medicii cred că iniţiumul va dubla imbolnăvirile de cancer.
Europenii vor sta trei ani cu ochii pe noi, să vadă dacă ne îmbolnăvim sau nu şi apoi vor decide dacă folosesc şi ei Iniţiumul.
vezi ştirile Antena 3