"Câinii nu m-au muşcat niciodată. Doar oamenii."

duminică, 15 februarie 2009

JosE BovE luptă împotriva cerealelor şi legumelor modificate genetic

Jose Bove

Agricultura romaneasca in deriva.

- Fermier, membru al sindicatului "Confederation Paysanne" din Franta -"Cerealele si legumele modificate genetic (Ogm) atenteaza grav la suveranitatea alimentara a Romaniei" Bruxelles, 30 iunie 2005, colocviul "Europe solidaire".
Intr-un amfiteatru in care se aflau tarani romani si bulgari, alaturi de jurnalisti si organizatii ecologiste din Franta, Polonia, Romania, Bulgaria, Germania, Belgia, Ungaria si Albania, precum si deputati "verzi" din Parlamentul European, un trimis al Bucurestiului enerveaza asistenta.
In spatele romanului se agita nervos un deputat francez care cere "time out", adica taierea microfonului.
Vorbitorul nu este altul decat liderul Pd (fost presedinte PUNR), Valeriu Tabara, vicepresedintele Comisiei de Agricultura a Camerei Deputatilor, unul dintre sustinatorii organismelor modificate genetic (Ogm).
D-l Tabara graia astfel: "Ceea ce facem noi in Romania este in folosul stiintei. Noi credem ca loturile cu cartofi, cereale si soia modificate genetic pot convietui foarte bine alaturi de culturile traditionale".
Ignorand, ca reprezentant al guvernantilor romani, curentul ecologist dominant in Ue, Valeriu Tabara a demonstrat ca are o mentalitate care continua sa faca ravagii in unele dintre institutele de cercetari agricole din Romania. Este mentalitatea potrivit careia agricultura intensiva salveaza Romania.
Asa am ajuns tara cu cea mai mare suprafata agricola "stiintifica" din Europa: circa 100.000 ha cultivate cu seminte modificate genetic, fata de numai 20 ha in Franta!
Din fericire, Colocviul de la Bruxelles s-a bucurat si de prezenta eroului national al Frantei, JosE BovE - un veritabil haiduc al luptei impotriva cerealelor si legumelor modificate genetic; port-drapelul antiglobalistilor si agro-ecologistilor din toata lumea.
Prezent, in urma cu zece ani, pe celebrul vas al Greenpeace, "Rainbow Warrior" - BovE, un taran francez de un farmec electrizant (posesorul unei mustati a la Asterix), poate atrage dupa el mase intregi de suporteri.
In 1999, cu ocazia marelui mars anti-Omc (Organizatia Mondiala a Comertului) de la Seattle (Sua), a fost de ajuns ca BovE sa mestece un sandvici cu branza Roquefort (simbol al alimentatiei sanatoase), in fata unui McDonalds.
Ca la un semn, multimea a demolat restaurantul in cateva minute. In Franta, BovE a facut trei saptamani de inchisoare pentru a fi demolat, impreuna cu cativa colegi, un alt restaurant McDonalds.
De asemenea, a facut puscarie si pentru ca a distrus zeci de tone de seminte de porumb modificat genetic, dintr-un siloz al companiei americane Novartis, din Franta.
Indemnul sau la nesupunere civica, pentru a forta intoarcerea la agricultura biologica, si pentru a stopa ofensiva "capitalismului global", este urmat de tot mai multe organizatii ale societatii civile de pretutindeni.
In interviul pe care ni l-a acordat, JosE BovE pune in garda autoritatile romane cu privire la "generozitatea" lor suspecta fata de modificarile genetice, la servilismul fata de companiile multinationale, care atrage multe antipatii.
"Suprafata cultivata cu plante modificate genetic in Romania ingrijoreaza intreg continentul"
- "Fermier care nu-si vede oile decat o data pe luna", dupa cum va ironizeaza unii, inamicul public numarul 1 al alimentelor nesanatoase (junk food sau malbouffe), sunteti si un celebru "faucheur" (secerator, distrugator) de culturi modificate genetic. Cand veti actiona si in Romania?
- Cerealele si legumele modificate genetic sau transgenice, numite si organisme modificate genetic (Ogm), atenteaza grav la suveranitatea alimentara a Romaniei, ca si a tuturor tarilor care mai au agricultura taraneasca. Ogm este o tehnica a tiraniei, deoarece impune fermierilor un singur fel de agricultura, contrara biodiversitatii naturale. De aceea, este absolut necesar sa intervenim si in Romania, pentru a-i ajuta pe taranii romani sa constientizeze pericolul care-i ameninta.
Miscarea "faucheur"- ilor cunoaste o mare popularitate in Franta, atragandu-i insa in lupta si pe spanioli.
Vara, ei trec granita si participa, impreuna cu organizatiile noastre, la distrugerea unor culturi sau seminte Ogm.
Ne gandim ca, dupa aderarea la Ue, va veni si timpul Romaniei, deoarece suprafata cultivata acolo cu astfel de seminte, atat in centrele experimentale din universitatile de agronomie, cat si in camp, ingrijoreaza intreg continentul.
Stim de nefericitul experiment cu pruni transgenici din Bistrita, de imensele culturi de porumb, soia si cartofi modificati genetic din judetele Timis, Covasna, Harghita si din sudul tarii, de suporterii Ogm, ca d-l Valeriu Tabara si unii directori si secretari de stat din Ministerul Agriculturii de la Bucuresti.
Pentru "ConfEdEration Paysanne", lupta de aparare a agriculturii taranesti si impotriva Ogm nu are frontiere. Pentru noi, a actiona in Franta sau a actiona la Timisoara sau Barcelona este la fel de important.
- Una dintre ispravile dvs. de larg rasunet a fost distrugerea a sute de saci cu porumb modificat genetic din silozurile companiei Novartis. Ca urmare, ati fost condamnat la cateva luni de inchisoare. Ati comis sau nu o infractiune?
- Intr-adevar, a fost un act de nesupunere civica foarte serios, chiar daca l-am comis sub supravegherea atenta a politiei. Singurul meu regret este ca nu am putut sa distrugem mai multi dintre sacii aceia.
Modul in care produsele agricole modificate genetic au fost impuse Europei nu ne-a lasat nici o alternativa, decat lupta directa. Da, am comis un fapt ilegal, dar legitim!
"Organizatia Mondiala a Comertului este adevaratul politist al lumii, care decide ce e bun pentru fiecare tara in parte"
Jose Bove in catuse
- S-a organizat vreodata in Europa o dezbatere publica despre modificarile genetice? Au fost intrebati fermierii si consumatorii occidentali ce gandesc despre aceste seminte si produse?
- Niciodata! Asa cum niciodata nu au fost intrebati romanii. Decizia a fost luata la nivelul World Trade Organization (Organizatia Mondiala a Comertului). Masinaria statelor, ministrii, directorii institutelor de cercetare, diversele comisii etc. s-au lasat dominate de Omc. Omc este adevaratul politist al lumii, care decide ce e bun pentru fiecare tara in parte, fara drept de apel. Tarile care refuza importul de produse modificate genetic trebuie sa probeze ca acestea sunt periculoase, si nu invers.
Codex Alimentarius (Codul Alimentar) - norma dictata de companiile multinationale - a fost inventat pentru a stabili regulile jocului. O dezbatere democratica pur si simplu n-a existat. Conspiratia tacerii, organizata de companiile multinationale, este singura logica acceptata.
Ca si in cazurile bolii vacii nebune si virusului Hiv, totul trebuie sa continue in tacere.
"Necunoscutele legate de modificarile genetice sunt la fel de multe ca si cele legate de clonare"
- De ce dvs., ecologistii, refuzati ceva ce este prezentat ca un fapt de "progres"? De ce va opuneti cercetarii stiintifice?
- Pentru ca suntem ingrijorati in privinta viitorului si pentru ca dorim, ca cetateni liberi, sa avem un cuvant de spus asupra dezvoltarii tarilor noastre. Personal, nu sunt impotriva cercetarii stiintifice. Ar fi iluzoriu sa cred ca o putem stopa. Pe de alta parte, nu cred ca fiecare rezultat al cercetarii merita aplicat si este dorit, atat la nivel uman, cat si social si de mediu. Necunoscutele legate de modificarile genetice sunt la fel de multe ca si cele legate de clonare. Astazi, nici un om inteligent nu poate spune ca porumbul modificat genetic este un exemplu de progres, nici pentru agricultura, nici pentru economie.
- Care sunt riscurile produselor obtinute prin interventii genetice?
- Daca luam exemplul porumbului Bt de la Novartis, prezenta a trei gene straine introduse in structura unei singure plante reprezinta cel mai mare pericol. Porumbul modificat genetic este pur si simplu un produs impersonal al tehnologiei, o expresie cinica a puterii banului - productie de dragul productiei, fara nici o legatura cu interesul public. Ne sperie imposibilitatea evaluarii consecintelor pe termen lung asupra oamenilor, animalelor si naturii, atat la porumb, cat si la toate celelalte culturi.
La soia, daca dam un exemplu din Franta, nu s-a facut o separare clara intre culturile Ogm si non-Ogm. Ca rezultat, nu mai exista nici o posibilitate de marcare a soiei transgenice, deci nu mai avem de ales. Practic, mancam soia contaminata. Pe langa contaminarea culturilor traditionale, cursa productiilor mari la culturile modificate genetic a transformat fermierii in niste sclavi, care nu mai decid asupra modului de exploatare a propriului pamant si nu mai au voie sa-si aleaga semintele.
"Responsabilitatea Ministerului Agriculturii din Romania este enorma"
- Prin cultivarea unor plante in a caror structura genetica au fost introduse gene distrugatoare de virusuri si daunatori, de tip "terminator", se spune ca ar scadea cantitatea de ierbicide si pesticide ce trebuie administrate in sol; ar scadea poluarea. Nu este acesta un avantaj?
- Prin respectivele modificari genetice, buruienile devin mai rezistente la ierbicide (deci se impune cresterea cantitatii de ierbicide, nu diminuarea!), iar viata salbatica si insectele, inclusiv albinele, sunt distruse. Ideea ca agricultura "traditionala" polueaza, iar cea bazata pe Ogm nu, este propaganda pura.
Studii recente au descoperit ca fermierii care insamanteaza culturi transgenice folosesc la fel de multe chimicale ca si cei "conventionali", iar in unele cazuri chiar mai multe. Este revoltator ca unele corporatii se autointituleaza "life-science corporations" (corporatii ale stiintei vietii) - ceea ce este o insulta adusa vietii.
Le-as numi mai degraba "corporatii ale stiintei mortii".
Sa nu uitam ca, in 1989, suplimentul alimentar "L-tryptophan", o creatie a companiei japoneze Showa Denko, a ucis 37 de americani si a lasat 5000 de oameni cu dizabilitati si handicapuri. Fabricantul a trebuit sa plateasca pana la urma 2 miliarde de dolari despagubiri victimelor.
- Vor mai supravietui cele 4 milioane de gospodarii taranesti din Romania, daca responsabili din ministere si din institute de cercetare vor continua sa utilizeze modificarile genetice pe scara larga? O tarla de porumb transgenic langa Hateg
- Din cauza conditiilor brutale impuse de Pac (Politica Agrara Comuna a Ue) si a culturilor intensive de Ogm, vom asista la disparitia, in cativa ani, a majoritatii acestor mici ferme si asociatii taranesti. Va fi o pierdere uriasa pentru intreaga Europa. De aceea, responsabilitatea Ministerului Agriculturii din Romania este enorma. Prin politica sa, guvernul roman trebuie sa permita unui mare numar de tarani, repartizati pe intreg teritoriul, sa traiasca bine din pamantul lor putin, dar de calitate si nepoluat. Prin actiunile pe care ConfEdEration Paysanne si multe alte organizatii si sindicate din Europa, alaturi de parlamentarii de la Bruxelles, le-au intreprins si le vor intreprinde, am declansat o vasta miscare cetateneasca care refuza sa utilizeze Ogm in alimentatia umana si a animalelor. Dorim ca romanii sa se alature luptei noastre, pana cand logica bolnava a Ogm va fi eliminata.
Pornim de la deviza: "Trebuie sa globalizam lupta, pentru a globaliza speranta". Lui Jose Bove ii puteti scrie la e-mail: jbove@wanadoo.fr Mai multe informatii gasiti la www.agricultures-durables-solidaires.orgIon Longin Popescu

Niciun comentariu: